|
Niste prijavljeni. ObaveštenjePozivamo vas da ostavljate svoje komentare direktno na stranicama našeg sajta na kojima su objavljeni tekstovi.
#1 10-04-2008 18:11:07
Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiU aprilskom broju pisete o Bunjevcima kao o Hrvatima. To je veiki fasifikat. Srbi koji su dosli iz zapadnih srpskih etnickih krajeva jesu od Hrvata poprimili ikavicu i rimokatolicizam ali su zadrzali stokavicu, na suprot Hrvatima cakavcima, koji su opet na sjeveru u istri od kajkavaca poprimili ekavicu...kao i Srbi o Bugara... Offline #2 18-04-2008 14:21:26
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec Srbiprosto mi nije jasno kako nije dosta bilo politike, politicke propagande, nacionalizma, sovinizma... toliko gluposti i bezveznih provokacija... "Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi." Offline #3 23-04-2008 08:33:19
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiSve su ovo samo nepotrebne priče. Pa svi smo mi ljudi i svi smo isti. Nadam se da će "uprava" foruma ubuduće nastojati da eliminiše sve nepotrebne priče i svaki off-topic. Offline #4 29-04-2008 23:59:52
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec Srbituzno.... Offline #5 30-04-2008 01:46:29
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec Srbija bih bas voleo da cujem ko su te slikarka i knjizevnica. da saznam i nesto pametno od celog tog pisanija. I'm Terry from Texas. Offline #6 30-04-2008 22:39:19
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiEh ta politika... Poslednje editovanje od kgoran (30-04-2008 22:39:41) Offline #7 04-05-2008 21:33:07
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiMislim da bi politiku u svakom sluchaju trebalo izostaviti iz diskusija na ovom forumu... Offline #8 05-05-2008 22:10:48
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec Srbia batalite politiku vise Offline #9 11-05-2008 02:01:41
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiMislim da je ovo bacanje anateme na ovakve teme nepotrebno. Niko ovde nije širio nikakvu rasnu, versku ili bilo kakvu drugu netrpeljivost. Član Rascia se očigledno našao uvređen i ima pravo da izrazi svoj protest i traži mišljenje drugih koji su voljni da ga daju. Moje lično mišljenje je da mi nikada nećemo biti u stanju da saznamo pravu istinu o tome ko pripada kom narodu i ko je imao kakvu prošlost. Oduvek su se narodi delili i menjali svoja imena, jezike, kulturu i ta razlika bi postajala sve veća kako bi vreme prolazilo. Posle par vekova, nastajali bi potuno novi narodi koji bi poricali svoje izvorno poreklo od nekog drugog naroda (malo nespretno objašnjeno, ali se vidi suština). Razlika je samo u tome što mi danas imamo bolje beleženje istorije i možemo lakše ući u trag poreklu nekog relativno mladog naroda. A eto, koliko je samo indikativno to što Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Crnogorci govore istim jezikom, a razlikuju se najviše po religiji (osim Crnogoraca koji su tu isti kao Srbi, mada me ne bi čudilo da prihvate grčku formulu). Na kraju se sve svodi na izbor pojedinca. Mislim da bi smo svi trebali da ovoj temi prilazimo sa mnogo više razumevanja. So do all who live to see such times but that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to us. Offline #10 09-08-2009 21:44:10
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiZanimljivo je da je tekst o kome je rec izasao u junskom broju 2005. u hrvatskom izdanju National Geographica pod nazivom ,,Salasi na sjeveru Backe",i da je doslovce objavljen u nasem izdanju,sto je objasnjenje zasto se u tekstu Bunjevci pominju kao Hrvati. Offline #11 14-03-2010 18:07:55
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec Srbi
Ako se neko dotakne teme nacionalnog identiteta to ne predpostavlja nuzno i politiku. Politika i nacionalni identitet se mogu spojiti, bas kao kolaci i restoran u kome se sluze kolaci, ali to su dva razlicita pojma! Istorija naroda sa Balkana nije politika. Naprosto, to je samo istorija. Druga je stvar ako neko vidi u tome politiku, propagandu i slicno, no to je stvar licne frustracije, a ne nauke, odnosno cinjenice. Smatram da su pojmovi kao sto je politika, politicka propaganda, nacionalizam i sovinizam nepodesni u kontekstu post-a "Bunjevci nisu Hrvati vec Srbi" jer se ovde radi o cinjenicama. Offline #12 21-07-2010 12:23:52
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiLjubiteljima istorije, pseudoistorije, paraistorije, nadriistorije, prećutane istorije, sakrivene istorije, falsifikovane istorije, prevaziđene istorije, buduće istorije, istorije pobednika, istorije poraženih..... (dalje dodajte sami), predlažem da postanu aktivnim članovima jedne divne grupe na fejsbuku: Offline #13 21-07-2010 12:40:04
Re: Bunjevci nisu Hrvati vec SrbiUzgred, zašto ne bismo čitali? Preporučujem, kao lektiru za ovo leto, knjigu Momira Nikića "Jezički koreni Srba". Mnogima se neće dopasti, a jasno će mi biti i zašto. Offline |